Publicaties/CV

Tekst

Artsy Shark - Featured Artist Materials

Paul Kenens, St. Sebastiaanstraat 45/7   B-2610 Wilrijk – Belgium – Gsm +32 (0)486151765 – mail: paul.kenens1@telenet.be -  Site: paulkenens.be

  1. 1.       Written Content (Ned)

Realistisch, hyperrealistisch of fotorealisme zijn begrippen die regelmatig terug komen, soms neigend naar een magisch- of surrealisme, schilderijen met soms een haakje. Ik schilder met olieverf, gepassioneerd en geduldig, laag na laag, meestal menselijke figuren, mijzelf, ofwel kinderen of  sensuele vrouwen, vaak met gesloten ogen en wegkijkende blik tegen stoffen achterwand. De zachte huid van het model is een terugkerende uitdaging die mij doet schilderen. Serene portretten in detail uitgewerkt, de structuur van stoffen met al zijn golvingen, plooien en reflecties, sturen sommige schilderijen naar een frisse versie van barokke oude meesters.

Geboren in Brussel als oudste van zes kinderen, een familie zonder vader, werd ik op mijn zestiende kostwinner. Eerst als offset drukker en gespecialiseerd kleurmenger, ruilde ik dertien jaar later de drukkerij voor een duo carrière. Met een zelfstandig keramiekatelier maakte ik replica’s van oude en nieuwe tegels, kopieerde en reproduceerde Art Nouveaux tegelpanelen voor restauratieprojecten.  Tegelijkertijd speelde ik een overweldigend aantal solo theatervoorstellingen in verschillende landen, combineerde ik de eenzaamheid van het atelier met de publieke belangstelling. Maar ik wilde nog andere dingen uitproberen. Kleur was altijd al dichtbij geweest in de drukkerij en in het keramiekatelier. Schilderen sluimerde al enkele jaren als een nieuwe uitdaging waar ik ook weer fanatiek en gulzig grenzen kon verleggen. Toen de wereld even stil stond gaf (9/11)  gaf dit mij de zin om in de wereld van de olieverf te stappen en er volgde een academische opleiding. Als buitenbeentje schilderde ik meer uren dan er in een dag zijn…   

Ik schilderde meestal personages, soms lijken ze zich af te sluiten, verwijzend naar hun binnenwereld, hun verbeelding, soms geschilderde gelatenheid, verwarring, bezinning, zelfs kwelling.  Kenmerkend komt de symboliek tot uiting in de zelfportretten, diepgaande menselijkheid, zelfreflectie en vervreemding, maar ten overvloede ook merkbaar in close-ups zoals de uitvergrotingen van de hand.

Vertrekkend vanuit fotografisch materiaal,  improvisatiesessies met model, probeer ik door toevoegen, weglaten en bewerken het verschil te maken tussen fotorealisme en het geschilderde beeld. Het schilderij is een poging om de afstand tussen beide te vergroten en misschien wel het realisme voorbij te schilderen. Het geheel van mijn werk is niet steriel maar emotioneel, het laat zien wat mij beroert. Het beschilderde doek bekijk ik met de tijd kritischer en telkens vanuit een andere gemoedstoestand of oogpunt, met correcties tot gevolg. Uiteindelijk  geef ik door de gemaakte keuze een deel van het innerlijke prijs die de toeschouwer herinterpreteert. Mijn titels roepen soms vragen op die de toeschouwer doen nadenken, die een nieuwe onbeantwoorde vraag stellen.

Ik zoek een wig te drijven tussen waarheidsgetrouw schilderij in een poging het fotorealisme om te buigen in schilder-realisme om zo het bestaansrecht van de schilderijen te rechtvaardigen.

Levendig en contrastrijk zijn de verzadigde kleuren die diepte geven aan de intrinsieke schoonheid van de dingen. Ik schilder gedisciplineerd, of is het dwangmatig, noodzakelijk voor een gedetailleerde uitwerking. Gepassioneerd – je moet een beetje verliefd worden op je onderwerpen - in geduldig zoeken naar ideaal tussen beeld en techniek  verlies ik de notie van tijd. Een tijd die de handeling van schilderen te vlug inhaalt

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.05 | 18:40

Ik vind uw werk van deze periode zeer mooi en fascinerend. Zie ik daar de invloed van surrealisten zoals Dali en Magritte? Toch is het helemaal uw eigen werk.

...
24.05 | 13:56

Dit is prachtig beste Paul. Je hebt me in mijn emoties gepakt, vooral die met de voetjes door de wolken en mijn kleinzoon.

...
24.05 | 12:29

Dat is tenminste nog kunst

...
20.12 | 09:14

Beeld zeemeermin wat is het verhaal hiervan?Staat te pronken op mijn woning in Tienen,woon daar al 27 jaar zo gekocht,graag een beetje uitleg aub.

...
Je vindt deze pagina leuk